Kan digitale platforme bruges som en vej til at skabe en dialog om det meningsfulde liv, drømme, håb og gode sunde vaner i hjemmet og skolerne? Mange voksne opfatter digitale platforme som en forhindring for unges udvikling og trivsel, men det er ikke kun de voksne, der ser udfordringen. Mange børn og unge efterspørger faktisk selv hjælp til at finde veje til et mere meningsfuldt liv – et liv, der rækker ud over skærmens verden. De mangler bare ofte den nødvendige støtte og vejledning.

Med motivation og konkrete redskaber til at etablere og opretholde sunde vaner kan vi møde de unge på deres ønske om forandring. Ungdommen er heldigvis stadig fyldt med drømme og visioner – både for deres eget liv og for de fællesskaber, de indgår i. Det er her, vi som fagpersoner og forældre kan spille en afgørende rolle. Vi skal lærer at spille på deres bane og i et sprog som er vedkommende og i øjenhøjde.
Tiden er knap – prioritering er nødvendig
Man skal ikke have fuldt meget med i matematiktimen før man kan regne ud at med otte timers søvn, tre-fire timers skærmtid, skolegang, personlig hygiejne, mad osv. er der meget lidt tid tilbage. Faktisk er der stort set ingen tid til at opdage og dyrke de talenter, der er med til at gøre livet meningsfuldt.
Det er netop her, vi bør tage fat. Vi skal tale med unge om, hvordan de bedst bruger deres tid, og hvordan de kan prioritere deres drømme og ambitioner frem for at lade digitale distraktioner tage overhånd, og groft sagt frarøve os livet. At blive god til noget – hvad enten det er musik, sport eller noget helt tredje – kræver en stor indsats. Det kræver også en evne til at navigere uden om de mange fristelser, som skærmen konstant tilbyder. Jeg tror det er på denne bane vi kan skabe en forandring i den adfærd vi alle ønsker at ændre. Vi køber katten i sækken, hvis vi veksler drømme, håb og ambitioner for sociale mediers endeløse tids røveri.
Vaner som grundlag for forandring
For at skabe en varig forandring er det vigtigt at forstå betydningen af vaner. Hvordan skaber vi en vane? Hvor lang tid tager det at opbygge en god vane? Og hvad gør man, når udfordringerne opstår på vejen? Dette er spørgsmål, som skolerne med fordel kan tage op i undervisningen. At undervise unge i vanernes mekanismer er en investering i deres fremtidige evne til at tage kontrol over deres liv. Samt en hjælp til prioritering og strukturering af fx skole opgaver.
Fællesskabet kan også spille en væsentlig rolle her. Gennem sociale relationer kan vi hjælpe hinanden med at overvinde de udfordringer, der opstår undervejs. Det kan være en stor hjælp at have en gruppe at sparre med, når man forsøger at bryde gamle vaner og etablere nye, sundere rutiner.
Styrmanden i eget liv
En vigtig pointe at formidle til unge er, at drømme og ambitioner ikke opfyldes af sig selv. Det kræver målrettet arbejde og viljestyrke. Digitale platforme kan være et nyttigt redskab, men de bør ikke styre vores liv. I stedet skal vi lære at bruge dem med omtanke og som en hjælp til at nå vores mål.
Unge skal være bevidste om, at de selv er styrmand i deres eget liv. Det er dem, der bestemmer kursen. Som voksne skal vi hjælpe dem med at finde den rette retning og give dem de redskaber, der er nødvendige for at navigere. Dette indebærer ikke kun praktisk vejledning, men også at inspirere dem til at drømme stort og arbejde for at realisere disse drømme.
Afsluttende tanker
At kombinere unge menneskers naturlige ambitioner med støtten til at opbygge gode vaner kan være nøglen til at skabe en positiv udvikling. Ved at tage fat i emner som tidsforbrug, vaner og fællesskabets kraft kan vi gøre en stor forskel. Digitale platforme er en realitet, men de behøver ikke at være en hindring. Med den rette tilgang kan de endda være en del af løsningen på rejsen mod et meningsfuldt liv.
Comments